V gastronómii sme začiatočníci, učíme sa každým dňom. Na tanier vám však od začiatku chceme podávať jedlo, ktoré vám “spraví deň”. Chutné, ľahké, s nápadom a energiou, ktorú mu dá ozajstný čarodejník v kuchyni. Žufani padol náš čarodejník z gastro neba.
Predstavujeme vám nášho kuchára Maťa. Voláme ho démon. Nie, že by pri varení recitoval tajné zaklínadla a vzýval temné sily. Démon je bytosť, ktorá má v mytológii nadprirodzenú silu. A tú on veruže má! Dokáže nás všetky tri efektne umlčať a ohnúť nám kútiky okolo úst smerom nahor. Bez čarovného prútika. Jedlom.
Na pohovore nám povedal, že chce dve veci. Variť pre bežných ľudí, ktorí majú z dobrého jedla radosť a potrebuje to robiť neustále, pokojne 24 hodín denne. Tým je živý, to ho teší. Opisoval, ako sme ho v ten deň vyrušili od experimentovania s domácimi šumienkami. Ako v noci nespal, lebo “musel vymyslieť” číro ovocných medvedíkov pre deti, ktoré odmietali jesť ako dezert ovocie. Ako si bylinky objednáva od uja z južného Slovenska a gaštany zbiera na tajnom mieste, ktoré mu posledné dni okupujú hipsteri. Ako sa jeho vývar po štyroch dňoch varenia mení na huspeninu.
Viac nebolo treba, kuchárska láska bola na svete.
Maťo pracuje v gastronómii už 6 rokov. Začínal v Medusa Group, potom otváral dnes už neexistujúce Budha Brothers. Posledné roky strávil kuchtením v Pod Kamenným stromom a v Kontakte. A po tvorivej pauze sa stal naším oporným pilierom v Žufani. Sme poctené.
Pikošky o Maťovi
- Má dlhokánske dredy. Nepýtajte sa ho, či si “to” umýva. Ako sám vraví: “Tiež sa vás nepýtam či si utierate zadok.”
- Miluje muziku. Vypočuť si ho môžete na SoundCloud ako @ZazRas.
- Ak ste jedlo, utekajte. Čo nezje Maťa, zje on.
Príďte chutnať, čo vyčaruje. My sme z neho na kašu.
Pridaj komentár