Žufaňa

foodblog a bistro

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Blog
  • MENU
    • Denná ponuka
    • Stála ponuka
  • Filozofia
  • VIANOCE
  • Kontakt

Ako Adam s Evou do Žufane kávu vyberali

19. novembra 2015 / Eva Takáčová Leave a Comment

V Žufani to nemalo končiť iba pri chutnom jedle, na tom sme sa zhodli všetky tri hneď na začiatku. Sme presvedčené, že dobré jedlo má kráčať ruka v ruke s poctivými nápojmi, či už hovoríme o ovocných malinovkách, voňavom čaji alebo čerstvo pripravenej káve. A práve tej sme sa rozhodli venovať špeciálnu pozornosť. Kávu do Žufane nám pomohol vyberať dvojnásobný barista roka Českej republiky, Adam Neubauer.

Foto: Adamov archív

Napriek tomu, že kávu pijem a zbožnujem asi odvždy, stále samu seba považujem za kávičkara – začiatočníka. Adamovi som prvýkrát volala s takouto malou dušičkou a takouto veľkou prosbou o pomoc. Potrebovali sme poradiť s výberom pražiarne, vhodnej kávy do nášho bistra a s absolvovaním baristického kurzu. Nestačila som ani dopovedať otázku a on hneď súhlasil. (Ktovie, koľkokrát to oľutoval, keď sa naňho vzápätí vrhli tri šialené žufane, bažiace po vedomostiach a schopnostiach ako pripravovať dobrú kávu.)

Adam nám venoval celý deň, kedy nás nielen učil, ako pripraviť správne espresso, ako napeniť mlieko do cappuccina, ale i aká káva je na ktorý typ prípravy vhodná a pri ktorej odrode vystúpia požadované vône a chute. Spoločne sme zvolili výberovú kávu z britskej pražiarne Has Bean Coffee, ktorú zatiaľ na Slovensku na mnohých miestach nenájdete.

skolenie

Foto: Adamov archív

Na mlynčeku budeme mať prvé dni El Salvador Finca Santa Petrona. Has Bean-ňáci o nej píšu, že chutí ako topiaci sa karamelovo-čokoládový magnum. My sme z nej roztopené tiež.

A tak sa popri všetkých povinnostiach pripravujeme a trénujeme, aby vás v Žufani mohla okrem sladkej vône napečených koláčov privítať aj vôňa čerstvej kávy. Zo začiatku nám odpustite, ak budú naše prvé srdiečka v cappuccine vyzerať viac avantgardne, pretože pri jeho príprave sme vám v ňom nechali celé naše.


Adama sme sa popri kurze aj čo to popýtali o jeho ďalšom profesnom fungovaní. Tu hľa môžete čítať jeho skromné odpovede.

Prečo si neváhal, keď sme Ťa oslovili s prosbou o pomoc?

Velmi rád podporuji mladé lidi, kteří vědí, co chtějí. Od začátku to byla velmi sympatická spolupráce. Spojení kávy a jídla je ještě často opomíjená a proto jsem rád, že jsou tací, kteří vědí, že po skvělém jídle se hodí i výjimečná káva.

Kedy a prečo si sa rozhodol venovať svoj život káve?

Ke kávě mě dostala zvědavost a práce s lidmi. Rád pracuji v kolektivu a kavárna je místo, kde se denně setkáte se spoustou zajímavých lidí. Káva krásně voní, chutná a její příprava je pro mě hra. 🙂

Kde aktuálne pôsobíš a čo chystáš?

Před 2 měsíci jsem se přestěhoval do Brna, kde začínám rekonstruovat prostor pro malý espresso bar. Bude to místo, kde budu dělat i kávová školení. Bude to místo, kde si člověk nedá jen jednu kávu :) a sežene tam vše, co pro její přípravu je potřeba.

Aké je Tvoje tajomstvo obhájenia titulu český barista roka dvakrát po sebe?

Snažím se být pokorný jak ke kávě, tak k práci. Vždy je co se učit a nikdo nemá absolutní pravdu. 


V súčasnosti nájdete Adama pracovať dvakrát do týždňa v kaviarni v Melounovém cukru v Brne.

 

 

« Našli sme parťáka do kuchyne
Odrána sme na kašu »
Eva Takáčová

O mne - Eva Takáčová

Som duša, ktorá rada tvorí. Cestu bližšie k sebe som našla aj vďaka Žufani. Krásu všedného objavujem v pomalosti, jóge, v dobrom jedle, káve či v rozhovoroch s priateľmi.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Po - Ne

DOČASNE ZATVORENÉ

Po - Ne

Dulovo námestie 4, Bratislava

autobusy 50, 68

Parkovanie

0948 768 086

Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Facebook

https://www.facebook.com/ZufanaBistro

Spojte sa s nami

  • Email
  • Facebook
  • Instagram

Rezervácie

0948 768 086

Vianočné darčeky zo Žufane

Žufaňa mieni, korona mení

Žufaňa mieri do Rače

So sebou

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme · vytvorili Digital Nomads