Janka mala narodeniny. A ja neskutočnú chuť upiecť prvú štvorposchodovú tortu v živote. Janka miluje štedrák, typický vianočný slovenský koláč. A ja trendové výzvy v kombinácii s tradíciou. A tak bol darček na svete a hneď potom myšlienka, že vám tento recept zazdieľame cez advent.
Či už si upečiete náš experiment alebo klasický recept, štedrák vám vyčaruje okamžite Vianoce. Je to koláč za odmenu.
Tradičný Štedrák netradične
Korpus (množstvo na jeden korpus)
4 vajcia
150 g mletých orechov
150 g mandľovej múky
150 g maku
150 g makovej múky
62,5 g masla (1/4 250g balenia)
150 g jogurtu
1 kopcovitá ČL prášku do pečiva
150 g brezového cukru (môžete nahradiť)
2 PL medu
Na krém
500 g tvarohu
250 g mascarpone
600 g povidiel
100 ml vody alebo mlieka
100 g práškového cukru
1 ČL citrónovej šťavy
1/2 ČL citrónovej kôry
1 vanilkový lusk
A na ozdobu makovice, orechy, sušené slivky,…
Postup
Štyri bielky vyšľahaj so štipkou soli dotuha a odlož. Dôkladne zmiešaj orechy, mandľovú múku a prášok do pečiva a nechaj bokom, kým nepríde ich chvíľa. Rúru predhej na 220 stupňov. Tortovú formu s priemerom 22-24 cm vymaž maslom a na spodok si vystrihni kruh z papiera na pečenie a vysteľ ním formu. Štyri žĺtka šľahaj s cukrom dopenista (použila som brezový, ale len preto, že som ho mala doma, a zároveň som chcela, aby torta bola nutrične zaujímavejšia. Môžeš použiť akýkoľvek cukor, trstinový má karamelovú chuť, bude super). Aj preto som do zmesi žĺtok a vajec pridala naviac dve lyžice medu, aby sa koláč prevoňal.
Potom pomaly cícerkom lej do žĺtkovej peny roztopené maslo. Prešľahaj to dokopy a pridaj jogurt. Teraz do mokrej zmesi pomaly prisypávaj a stále šľahaj sypkú zmes. Nakoniec do cesta primiešaj tuhé bielka. Základná hmota je celkom ťažká a hutná, nejde to zľahka. Dôležité je, aby sa to celé prepojilo a bielka odľahčili korpus. Cesto vylej do pripravenej formy, uhlaď a rozprestri na strany, aby sa pri pečení v strede nenafukovalo. Daj piecť do trúby, hneď potom zníž teplotu na 175-180 stupňov, o 45 minút bude hotový. Toto celé potom zopakuj s makom a upeč makový korpus.
Dve lyžice hrudkovitého tvarohu si odlož bokom na ozdobenie, ostatný presuň do nádoby na mixovanie. Pridaj mascarpone, cukor, vyškrabané zrniečka z vanilky, kôru a šťavu z citróna a mixuj dohladka. Ak je hmota príliš tuhá, pridávaj po troške mlieko alebo vodu, ja som pridala vodu (môj tvaroh si vypýtal asi jeden deciliter). Žiaduci výsledok je tuhý, neroztekajúci sa krém, ktorý ide ľahko roztierať. Do tvarohu som dala trstinový cukor s vanilkou.
Slivkový lekvár si rozrob s trochou vody, aby sa korpus natieraním neposškodil (ja som pridala tri lyžice, lebo bol naozaj hustý). Vychladnuté korpusy si rozkroj na polovice tak, aby sa vytvorili dva orechové a dva makové kruhy. Ja som postupovala takto. Ak nemáte točiaci sa kruh, postačí obyčajný stojan na tortu. Korpus rokrojíte aj obyčajnou niťou.
To najlepšie na koniec – poskladať tortu. 🙂 Na stojan si prelož jeden korpusový kruh, začala som orechovým. Natri polovicou lekváru a prekry makovým korpusom. Ten natri dvoma tretinami tvarohového krému a prekry ho orechovým korpusom. Orechový korpus natri zvyškom lekváru a daj navrch posledný, makový korpus a ľahučko naň zvrchu rovnomerne zatlač.
Dnes sú moderné „nahé“ torty a mne to pri tejto štedrej príde vyslovene žiaduce. Vyniknú tak jednotlivé vrstvy. Ak chceš tortu ešte dozdobiť, zo zvyšku tvarohového krému môžeš urobiť pruh, akoby stuhu. Daj hotový výtvor odležať do chladničky aspoň na 10 hodín. Pred podávaním môžeš na tvarohovú “stuhu” pridať ozdoby, aby pri servírovaní na stôl zaznelo hlasné: “Váááu!”.
Šťastné, sladké a veselé!
Vynikajúci koláčik! Ďakujem za skvelý recept! Dlho som hľadala takýto recept a určite bude medzi mojimi obľúbenými! Tvarohovú plnku som musela trošku obmeniť, keďže môžem iba kozie a ovčie výrobky, ale vôbec to nemalo negatívny dopad na celkový efekt 🙂
Jeeej Nika, to je mile, my sme nanho aj zabudli! lebo sme ho zvykli zdielat na fejsbuku nech si ludia napecu nieco taketo stedrakove ale ine 🙂 pekne Vianoce