Žufaňa

foodblog a bistro

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Blog
  • MENU
    • Denná ponuka
    • Stála ponuka
  • Filozofia
  • VIANOCE
  • Kontakt

Štedrák bez pšenice? A ešte aký!

15. decembra 2015 / Kris Hertelová 2 komentáre

#bezlepka, #koláč, #recept, #špecialita, #tipy & triky, #tradícia

Janka mala narodeniny. A ja neskutočnú chuť upiecť prvú štvorposchodovú tortu v živote. Janka miluje štedrák, typický vianočný slovenský koláč. A ja trendové výzvy v kombinácii s tradíciou. A tak bol darček na svete a hneď potom myšlienka, že vám tento recept zazdieľame cez advent.

Či už si upečiete náš experiment alebo klasický recept, štedrák vám vyčaruje okamžite Vianoce. Je to koláč za odmenu.

IMG_2879

Tradičný Štedrák netradične

Korpus (množstvo na jeden korpus)

4 vajcia

150 g mletých orechov

150 g mandľovej múky

150 g maku

150 g makovej múky

62,5 g masla (1/4 250g balenia)

150 g jogurtu

1 kopcovitá ČL prášku do pečiva

150 g brezového cukru (môžete nahradiť)

2 PL medu

Na krém

500 g tvarohu

250 g mascarpone

600 g povidiel

100 ml vody alebo mlieka

100 g práškového cukru

1 ČL citrónovej šťavy

1/2 ČL citrónovej kôry

1 vanilkový lusk

A na ozdobu makovice, orechy, sušené slivky,…

Postup

Štyri bielky vyšľahaj so štipkou soli dotuha a odlož. Dôkladne zmiešaj orechy, mandľovú múku a prášok do pečiva a nechaj bokom, kým nepríde ich chvíľa. Rúru predhej na 220 stupňov. Tortovú formu s priemerom 22-24 cm vymaž maslom a na spodok si vystrihni kruh z papiera na pečenie a vysteľ ním formu. Štyri žĺtka šľahaj s cukrom dopenista (použila som brezový, ale len preto, že som ho mala doma, a zároveň som chcela, aby torta bola nutrične zaujímavejšia. Môžeš použiť akýkoľvek cukor, trstinový má karamelovú chuť, bude super). Aj preto som do zmesi žĺtok a vajec pridala naviac dve lyžice medu, aby sa koláč prevoňal.

Potom pomaly cícerkom lej do žĺtkovej peny roztopené maslo. Prešľahaj to dokopy a pridaj jogurt. Teraz do mokrej zmesi pomaly prisypávaj a stále šľahaj sypkú zmes. Nakoniec do cesta primiešaj tuhé bielka. Základná hmota je celkom ťažká a hutná, nejde to zľahka. Dôležité je, aby sa to celé prepojilo a bielka odľahčili korpus. Cesto vylej do pripravenej formy, uhlaď a rozprestri na strany, aby sa pri pečení v strede nenafukovalo. Daj piecť do trúby, hneď potom zníž teplotu na 175-180 stupňov, o 45 minút bude hotový. Toto celé potom zopakuj s makom a upeč makový korpus.

Dve lyžice hrudkovitého tvarohu si odlož bokom na ozdobenie, ostatný presuň do nádoby na mixovanie. Pridaj mascarpone, cukor, vyškrabané zrniečka z vanilky, kôru a šťavu z citróna a mixuj dohladka. Ak je hmota príliš tuhá, pridávaj po troške mlieko alebo vodu, ja som pridala vodu (môj tvaroh si vypýtal asi jeden deciliter). Žiaduci výsledok je tuhý, neroztekajúci sa krém, ktorý ide ľahko roztierať. Do tvarohu som dala trstinový cukor s vanilkou.

Slivkový lekvár si rozrob s trochou vody, aby sa korpus natieraním neposškodil (ja som pridala tri lyžice, lebo bol naozaj hustý). Vychladnuté korpusy si rozkroj na polovice tak, aby sa vytvorili dva orechové a dva makové kruhy. Ja som postupovala takto.  Ak nemáte točiaci sa kruh, postačí obyčajný stojan na tortu. Korpus rokrojíte aj obyčajnou niťou.


To najlepšie na koniec – poskladať tortu. 🙂 Na stojan si prelož jeden korpusový kruh, začala som orechovým. Natri polovicou lekváru a prekry makovým korpusom. Ten natri dvoma tretinami tvarohového krému a prekry ho orechovým korpusom. Orechový korpus natri zvyškom lekváru a daj navrch posledný, makový korpus a ľahučko naň zvrchu rovnomerne zatlač.

IMG_2888

Dnes sú moderné „nahé“ torty a mne to pri tejto štedrej príde vyslovene žiaduce. Vyniknú tak jednotlivé vrstvy. Ak chceš tortu ešte dozdobiť, zo zvyšku tvarohového krému môžeš urobiť pruh, akoby stuhu. Daj hotový výtvor odležať do chladničky aspoň na 10 hodín. Pred podávaním môžeš na tvarohovú “stuhu” pridať ozdoby, aby pri servírovaní na stôl zaznelo hlasné: “Váááu!”.

Šťastné, sladké a veselé!

« Odrána sme na kašu
8 kníh o jedle, ktoré chcete mať doma »
Kris Hertelová

O mne - Kris Hertelová

Srdco mám žufaňovské. Starám sa o plné brušká - som kuchárka a dula. Hnacia sila, v kuchyni, aj vo vzťahoch. Pohyb je moje druhé ja, taký ten sebapoznávací a potom najmä jógový a prechádzkový.

Comments

  1. AvatarNika says

    24. decembra 2017 at 0:32

    Vynikajúci koláčik! Ďakujem za skvelý recept! Dlho som hľadala takýto recept a určite bude medzi mojimi obľúbenými! Tvarohovú plnku som musela trošku obmeniť, keďže môžem iba kozie a ovčie výrobky, ale vôbec to nemalo negatívny dopad na celkový efekt 🙂

    Odpovedať
    • Kris KissováKris Kissová says

      24. decembra 2017 at 9:01

      Jeeej Nika, to je mile, my sme nanho aj zabudli! lebo sme ho zvykli zdielat na fejsbuku nech si ludia napecu nieco taketo stedrakove ale ine 🙂 pekne Vianoce

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Po - Ne

DOČASNE ZATVORENÉ

Po - Ne

Dulovo námestie 4, Bratislava

autobusy 50, 68

Parkovanie

0948 768 086

Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Facebook

https://www.facebook.com/ZufanaBistro

Spojte sa s nami

  • Email
  • Facebook
  • Instagram

Rezervácie

0948 768 086

Vianočné darčeky zo Žufane

Žufaňa mieni, korona mení

Žufaňa mieri do Rače

So sebou

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme · vytvorili Digital Nomads