“Rozmohl se nám tady takový nešvar.” Ľudia často používajú cudzie slovíčka. Napríklad… BISTRO.
Síce vám nevysvetlím rozdiel medzi knedlíkem a nokem, ale z vlastnej zvedavosti budem pátrať, prečo sme odrazu všetci “zbistrili”. Čo toto populárne zariadenie verejného občerstvenia v skutočnosti znamená?
Tradične bistro spájame s prívlastkom “francúzske”. Wikipédia uvádza, že etymológia slova “bistro” môže mať korene v ruskom slove „rýchlo“ – bystro (быстро). Počas ruskej okupácie Paríža, v roku 1814 vraj takto vojaci okrikovali servis v miestnych baroch a kaviarňach: “Bystro, bystro!”. Dnes sa vo francúzštine toto slovo nezvykne prekladať, no zaviedlo by nás k slovám ako vinárnička, hostinec, bufet.
Charakteristické znaky kuchyne francúzskych bistier sú čerstvé základné suroviny a tradičný spôsob prípravy, ktorý je prekladaný osobným štýlom varenia. Kuchyňa v bistre je prevažne jednoduchá a nekomplikovaná, obsahuje značné množstvo sezónnej zeleniny a menej mäsa. Na menu sa vyskytujú takmer denne nové jedlá, ponuka je užšia a častejšie sa obmieňa.*
V bistre nehľadajme jedálny lístok, kde je ponuka “vtesaná do kameňa”. Vzhľadom na čerstvosť a aktuálnosť surovín, a zároveň nepredvídateľnosť počtu hladošov, sa sem-tam stane, že sa obľúbená položka z menu vypredá. Svoje o tom vie napríklad famózny králik v bistre u Kubistu , o ktorom zainteresovaní vedia, že naň treba prísť na obed!
Náš kamarát Michal, mealovaný foodbloger a citlivý fotograf, mi na otázku, ako vníma bistro on, povedal zaujímavý postreh: „Ak v bistre nechceš jesť, ale prišiel si na kávu s koláčom, cítiš sa ako v kaviarni.“ Presne! Necítiš sa trápne ani neadekvátne, ak v obľúbenom bistre sedíš „iba“ nad šálkou kávy. O to viac, keď novodobé bistrá núkajú čoraz častejšie kvalitnú výberovú kávu. Ale o tom inokedy.
Áno, je to moderné, je to in, cool a hipsterské. Otvoriť si bistro. Na začiatku sme sa apriori bránili tejto kategórii podniku. Lebo je to málo slovenské. Lebo tomu ľudia nerozumejú. Lebo všetci otvárajú bistro.
Lenže potom, potom sme si jednoducho priznali, že náš koncept je bistro a basta. Po vlne pizzérii, ázijskych táckární a pivární tu máme dobu bistroidnú. Chceme-nechceme (a my chceme!), všetci dnes pracujeme tak trochu v bistronómii. 🙂
A čo robí Žufaňu bistrou?
Kúsok z každého vyššie popísaného. A k tomu plán, že budeme denne zostavovať jedálne menu a stálu ponuku a nápoje meniť sezónne.
Sme bistrom, pretože naše jedlá nie sú veľkovýpravné a ani prehnane dobrodružné, ale skôr ľahké na žalúdok a jednoduché v chuti. Sme bystrí aj pri rýchlosti, akou vám pred nosom pristane objednaná dobrota, nakoľko väčšina jedál sú denne pripravované “hotovky”. Sme bistrí, lebo počas dňa vybiehame na Miletičku či do susednej Slnečnice pre zásoby, čo náhle chýbajú. Bistrá je u nás aj atmosféra – sme “len” nadšení amatéri, a tak je žufaňovská neformálnosť na mieste.
Dovidenia priatelia a pri najbližšej návšteve, zBISTRite pozornosť či som si to všetko náhodou nevymyslela… 🙂
*voľný preklad podľa Anne-Katrin Weberová, Moje skvělé recepty z francúzskeho bistra, SLOVART 2015
Pre mňa bistro znamená v poslednej dobe rozvoz jedla cez internet. Človeku sa už nechce moc volať a radšej si to “vykliká”.https://www.bistro.sk/donaska-bratislava/ V minulosti to pre mňa znamenalo nejaká klasická táckareň, kde podávajú klobásu a hemendex, nič zložité s extra oblohou. 😀