Letné rána sú také iné. Také prázdninové. Ničnerobiace. Voňavé a farebné. Letné dni sú zase také prepálené a dávajú chuť ovociu a zelenine. A letné večery sú najviac! Najviac najdlhšie, najviac najteplejšie a vzrušujúce, hlučné, vášnivé. Letné menu, preto musí kombinovať všetky tieto nálady a navyše radosť. Radosť a prepych, že varíme odteraz až do zimného odvolania z toho najlepšieho, čo sLOVEnská sezóna ponúka. Takto vyzerá letné menu od nás, takto vyzerá leto na tanieri a hlavne v miske.
Mandľové dolky
Nadýchané dolky s vysokým podielom mandlí, preliate našim domácim tvarohovým krémom s vanilkou – „miláčikom“ – alebo geniálnou orieškovo-čokoládovou nátierkou slowtellou, navrch čerstvé ovocie, čo kuchyňa dala a posypané praženými lupienkami mandlí. Áno, budeme ticho a rady si za toto vezmeme vaše peniaze. 🙂
Bliny
Už žufaňovsky tradičné slané pohánkové dolky, teraz pokryté uhorkovým tzatziky s kôprom a plátkami sleďa. Môj favorit!
Kaša z pečených banánov
Upečené banány sme zmiešali s ryžovými vločkami, kokosom a kokosovým mliekom, posypali letným ovocím a kto doteraz nebol na kašu odteraz bude, sľu-bu-JEM!
Vianočka
Taká raňajková obyčajnosť a klasika, len u nás sme si dali záležať na tom, aby ste si ju natierali farmárskym maslom, našim džemom (aktuálne jahodovým). Aby ste jedli med od včelára, za ktorého ručíme (aktuálne je agátový od maminho bratranca z farmy pri Žitavciach) a aby orieškový krém bol nádherné hladký, tak akurát sladký a neskutočne dobrý – a to je slowtella. Daj si k tomu kakavko a zlepšenie nálady je zaručené!
Čo ešte?
Vajíčková nátierka! Áno, ozaj už nikdy sa nestane, že by ste ju nenašli v stálej ponuke. Svoje teplé miesto má u nás vždy aj veganský dezert do skla a v lete je to čokoládový puding s arašídovým maslom a sezónnym ovocím. Dúhovú radosť alá koštovka servírujeme s paradajkovým chlebíkom. Tanier Miletička sa vracia vo svojej “prapôvodnej” verzii s trhovou zeleninou – paradajka, paprika, uhorka a domácim vajíčkom na hniličku. Krupicová kaša s horkou čokoládou tiež musí byť s čerstvým ovocím, veď je leto! A pridali sme aj mandle, lebo tak si ju tu potajomky my Žufky celý rok vychutnávame.
Letný obed
Rozhodli sme sa kombinovať zeleninu so zeleninou, varenú s pečenou, grilovanú so surovou, lebo teraz je v plnej kráse! Šalát s nakladaným baklažánom, čerstvými paradajkami a dressingom z pečených paprík je presný obraz toho, ako si predstavujem leto v miske. Máme aj Lečo! Le čo? Lečo! Lebo leto je lečo – čisté, s vajíčkom alebo z “Knižka” klobáskou presne tak, ako by vám ho babka navarila, akurát ho sem tam pripravíme aj ako ratatouille, sem tam bude “čípoš”, no skrátka hrať sa chceme. Letnou polievkou sa stala moja najobľúbenejšia – cukinová s kurkumou, strúhanou mrkvou a slnečnicovými semiačkami. Sýta no ľahká, navyše vegánska, prosto letná polievka, čo zachutí aj studená.
Leto aj v pohári
Kávové leto vám spríjemníme ľadovým espressom, inverzným capuccinom alebo Lukášou “najlepšou” ľadovou Cascarou v meste a že sa s ňou pohral (spolu s čokoládovým rooibosom a višňovým sirupom). Potom vás už chceme opiť len melónovou limonádou či malinovým smoothie. Nápoje pribudnú do ponuky od budúceho týždňa.
A to je ozaj všetko priatelia. Tešíme sa z noviniek, tešíme sa na prádzniny s vami, lebo teraz je ten čas, kedy “jesť vonku” má svoj zmysel.
fotografie zhotovila naša brigoška Alex 🙂
Pridaj komentár