Jeseň. Je sen. Dobre to ten čistodušiak hovorí. Jeseň mám rada, prelezie mnou, akoby do mňa potichu vstúpila. Je pre mňa symbolom dozrievania života, novej energie, začiatkov. Prináša plnú chuť každého druhu zeleniny, ovocia. Jednoducho ju milujem. Tak naozaj. Jesenné a zimné pokrmy preto s ľahkosťou a radosťou chrlím z rukáva.
Pozývam vás do môjho živého sna, kedy sme sa jedno októbrové popoludnie vylodili v Malých Karpatoch. V mojich neustále velebených vinohradoch, lesoch a okolitej prírode. S košíkom jedla, ktoré som pripravila do nášho nového sezónneho menu.
Spolu s jedlom sa vo vinohradoch vytvorila energia medzi nami Žufaňami, Matejovou vášňou pre atmosferickú fotografiu a jeseňou vo svojich sýtych farbách. Na výsledok sa spoločne pozeráme. Ak by som už nikdy nezažila žltý vinohrad, zapadajúce októbrové slnko, šuchotavé lístie pod nohami alebo spoločný smiech blízkych ľudí, tak mi tento príbeh vystačí navždy.
Predstavujeme vám náš jesenný sen, naše rozlúčenie s letom a privolanie zimy. Prinášame na stôl nové jedlá.
Prívarok
Alebo zemiaky nakyslo. Hádame sa, čo je správny názov. Zhodneme sa však na tom, že v obrovskom tanieri nájdeš zemiaky so šľahačkovou smotanou a kôprom, zdobené pečenou chlebovou mrveničkou. Recept vymyslel náš kuchár Janko, ktorý má “grule v krvi”! Vyberieš si, či si ho dáš s vajíčkom alebo osmahnutou „Knižka“ klobáskou. Alebo aj aj. Jednoduché, ale… (viete čo sa sem hodí za slovo) dobré!
Tanier Miletička
Obložené chlebíky všetci zbožňujeme. „A přitom taková blbost“. Zimné TM-ko putuje na tvoj stôl vo verzii: jeden chlebík so šunkou od kosti, druhý s tvarohom a pažítkou a tretí s obľúbenou vajíčkovou nátierkou. Prítomnosť zeleniny je zastúpená miskou mrkvového šalátiku s dresingom zo sušených paradajok. Myslíme aj na vegetariánov, miesto šunky ich na chlebíku čaká nakladaná cvikla.
Dolky
Kričali ste za návrat „štedrých doliek“, a tak sa aj stalo – makové dolky dostaneš na tanieri preliate slivkovou omáčkou so štipkou pomaranča, sypané tvarohom a vlašskými orechami. Tradičná chuť štedrého koláča sa na zimu zobúdza v nami vytvorenej kompozícii.
Druhá verzia dolkovej lásky ťa provokuje orieškovo-čokoládovým krémom – slowtellou, pomarančovou sviežosťou a sypanými lieskovcami. Je to zážitok úplne iného druhu, slastný hriech, ktorý si dopraj počas náročného dňa.
Bliny
Moja láska a favorit. Na zimný variant som naskladala všetko, čo mám v sezóne rada, čo chcem jesť znova a znova. Nakladané cviklové plátky so špenátovými lievancami z pohánkovej múky v bezlepkovej verzii. Navrchu hrá kyslá smotana a výrazné slané ančovičkové pesto posypané tekvicovými jadierkami. Jedna báseň, akurát tu kamoši naozaj platí, že si dajte na vidličku z každej zložky troška a až potom do úst s nimi. Iba takto je to skutočná báseň, jesenná láska.
Kaša
Pracovný názov má štrúdľová. Hľadaj v jej chuti všetko, čo v tomto obľúbenom koláči. Základom je celé chrumkavé zrno špaldy, jablká, lieskovce, škorica a ľanové semiačka. Sladená je medom. Patrí celkovo k najvýživnejším kašiam, aké sme v bistre vytvorili. Podávame ju s voňavými pečenými jablkami. Zmenili sme porciu, aby si sa najedol dosýta.
Na žufanky už nájdeš porcovanú len kašu podľa dennej ponuky.
Polievka
Hustý krém z koreňovej zeleniny a cvikle s voňavým korením. Chrumkavosť v ňom má na starosti červená a biela kapusta. Niečo ako boršč. Lyžica kyslej smotany s kôprom navrch a si sýty. Ak ju vynecháš, je polievka vegan.
Čo ešte?
Perníkový puding hlási hlasný návrat, je to veganský dezert z tapioky, sladený kokosovým cukrom a plný chuťou mandľového masla. Krupicovú kašu s horkou čokoládou a vanilkou v zime posypeme brusnicami a lieskovými orechami. Celé dobré. Koštovka si na tácku vybojovala vajíčkový chlebík a kašu dňa, čo je dobrá správa! Zakaždým ju budeš mať inú, skutočne koštovaciu. Ku všetkým nátierkam a raňajkovým minútkam servírujeme mrkvový šalát s dresingom zo sušených paradajok. Vašu túžbu po paradajkách zasýtime až do mája takto, keďže mimo sezóny sú čerstvé paradajky bez chuti, ako interne hovoríme, temné.
Do nápojového menu pribúda brusnicová limonáda s rozmarínovým výluhom, Lukášov odvážny výmysel. Teplé nápoje obohatí cascarový čaj a váš hádam najobľúbenejší „horúci zázvor“ so štipkou zázvorovo-citrónového sirupu a sušenými jabĺčkami. S odkazom zázvoru vás víta aj nové jablkové smoothie s potenciálom zaradiť sa k obľúbeným zimným drinkom. Ó, spomenuli sme už čokoládové espresso?! 😉
Novinkou je aj mierne zdraženie niektorých stálych raňajkových produktov. Zapríčinila ho mliečna, smotanová, ale teda najmä maslová kríza. Hádam sa situácia čoskoro umúdri.
Je skvelé pozorovať, že s ochladením vonku, je u nás naopak, teplejšie. Baví ma, že u nás trávite čas spoločne, s rodinami či partiou kamošov. Páči sa mi, že k nám cestujete aj zďaleka. No pozývam vás aj na potulky do Karpát alebo vôbec do našich mestkých lesov, lebo aj tam sa dá prežiť čas, ktorý naše duše potrebujú, ktorý sýti rovnako, ako naše domáce jedlo.
Fotografie: Matej Kmeť (www.matejkmet.com)
Foodstyling a styling: Kristína, Eva a Jana Žufaňácke
Lokácia: Modra, Harmónia (Malé Karpaty)
Baby krasne fotky, zdravim do Zufane, akurat som dopiekol zenaky s klibasou a bryndzou co mi dala Janka recept, sa ideme uzrat toho, furt to peciem 😀 pekny zbytok nedele a uspesny tyzden prajeme s Barcou
😀 pecka! pozdravujemeee a Ďakujeme
Som do VAS!
<3 šak to obojstranne funguje Stanečku