Mám rada príbehy. Príbehy o živote ľudí. Rada počúvam rozprávanie o tom, kto čo prežil, vyskúšal a cítil, aby sa dostal na miesto, kde som ho stretla ja. Na bod, od ktorého sa potom začína písať príbeh „my“. A čím viac vrstiev z tejto cibule zážitkov človek pred druhým ošúpe, tým naozajstnejšie „my“ spolu vytvoríme.
Potom sa dejú veci! Z vybudovanej blízkosti a intimity vznikajú tie najlepšie projekty. Vzťahy. Zážitky a skúsenosti, ktoré zbližujú tak, že miestami cítiš ako vonia duša, toho druhého, tej druhej. S babami takto kráčame. S Janou a Evou. Ideme po spoločnej ceste, na ktorej si pri varení a podnikaní, hovoríme to skutočné, pravdivé, čo dáva náboj naším činom.
„Závidim ti frajera. Serieš ma, keď, meškáš s dodaním. Bojím sa povedať, že chcem menej pracovať. Neverím ti. Nechcem robiť účtovníctvo…“ Pracovne to volám, život v pravdivosti tu a teraz, v sebaláske. Milujem tie dve ženy! Nás tri pokope.
Dnes si viac, ako inokedy uvedomujem že, ovplyvňujem životy druhých. Len tak, jedlom. Že aj teba mám prostredníctvom varenia možnosť poláskať. Pre mňa je láska chcenie dávať ju. Šíriť. To, že ju chceš prejaviť, že to nevieš inak, ako ju púšťať von. To je láska. Tam je láska.
Láska je pohyb. Ako život. Pohybom život vzniká a potom zákonite láska, tá životaschopná energia medzi dvoma ľuďmi, pohybom pokračuje. Tí dvaja sa hýbu spolu. Spoločne a každý sám. Pohyb je to drobný, dennodenný. Zdieľanie všetkého, čo majú v sebe. Vždy na malý moment risknú, jeden alebo druhý, či ho ten oproti prijme takého, aký je. To je pre mňa skutočná nahota, intimita… Láska.
Vždy keď začínam tvoriť niečo nové – projekt / koláč / vzťah / báseň, dosaďte si čokoľvek, viem sa v sebe oprieť o dva zásadné pocity. Najprv o lásku kristínovskú, čo cítim k sebe a potom o tú medzi nami. O bezpečie, prijatie a skúsenosť, že sme v tom spoločne my tri, my dvaja. My.
Urobili sme si Žufanku. Vtedy raz, niekedy v minulosti, vytvorili sme z ničoho niečo. To nič je myšlienka, a to niečo je jej reálna podoba. To nič je zrnko, a to niečo je rastlina. To nič sa zdá ako nepodstatné, no je to obrovské niečo, ak sa rozhodneme vykonať ho odzadu. ČIN.
Polievka
Hustý zeleninový krém s červenou repou, farebnou kapustou a kôprom. Veganský, kým ho nedozdobíme lyžicou smotany, pre fajnšmekrov trhaným hovädzím mäsom. Voláme ho boršč. Pollitrová miska tejto polievky, vydá aj za hlavné jedlo.
Kaša
Kaša bude celú zimu štedrá ako koláč na Vianoce. V slivkovom pyré uvaríme pšeno a mak, osladíme ju medom a pred podávaním posypeme tvarohom a vlašákmi. Štedré & Veselé celú sezónu.
Bliny
Boli jasnou voľbou pri našom internom hlasovaní – vraciame verziu minulej zimy kedy na tanieri nájdeš nakladané cviklové „carpaccio“ . (čítaj karpačo), špenátové lievance,( bliny) poliate kyslou smotanou s ančovičkami a tekvicovými semiačkami. Zaujímavé raňajky, delikátny obed!
Chlebíky Miletička
Potvrdzujú, že dobrý chlieb s výbornou nátierkou ide na dračku! Preto sme zvolili štiavnický chlieb dlháň. Tri krajce – s vajíčkovou nátierkou, našou domácou paštétou a lučinový s plátkami nakladanej cvikle. Vo vege verzii ti pristanú na tanieri dva vajíčkové chleby. K tomu mini miska mrkvového šalátu so sušenými paradajkami.
A my vieme, že naše kuchynské rána, budú najmä o na – tie – ra – níííí.
Prívarok
Vraj je málo prívarkov v tomto meste. Vraj je ten náš zemiakový najlepší široko ďaleko. Vraj ste ho chceli aj s hovädzím mäsom a vraj si dávate aj duplu. Tak máte to všetko mať! Keď ho chceš len tak s vajíčkom nahniličku, tak aj to vraj ide.
Dolky
Perníkové cesto preliate buď nugátovým Slowtella krémom, alebo naším tvarohovým miláčikom. Navrch servírujeme voňaný hruškový kompót s hrozienkami a lieskovce.
Nápojové novinky
Konečne si aj v Žufani dáš filtrovanú kávu! Pripravujeme ju ako Batch Brew, dostupná bude najmä doobeda. Rozhodne ochutnaj naše Moccacino – dvojitý espresso shot s kvalitným cacaukom a napeneným mliekom, hruškovú limonádu alebo horúci šípkový nápoj. Mliečne nápoje peníme už len z čerstvého mlieka. Juchúúú, z toho máme ako kávičkári náramnú radosť! Máme hádam najlepšie zimné smoothie – mrkvovo-pomarančové, aké sa nám podarilo poskladať.
Ešte sa vám chcem pochváliť, že sme boli nútení vymeniť odšťavovač. Keď už tak už, kúpili sme taký, čo vyrába lahodný ovocný krém, s minimom odpadu, nielen taký dajaký džús. Pustili sme sa tiež do spolupráce s rodinným pivovarom Karpat a vinárstvom Bažalík.
A čo ešte?
Vymysleli sme ti nátierkové kombo, kedy si za zvýhodnenú cenu vychutnáš nátierku zo stálej ponuky spolu s párkami. Do stabilnej ponuky až do jari pribudol cviklový tatarák, ktorý je nemäsový, naopak, je vegánsky! Názov vymyslela moja kamoška, pre ktorú som tento cviklový zázrak vymyslela a odmietam ho volať ináč, už len preto, že tá istá žena ma naučila variť paštétu, je tak, Kikči?
Rezervácie
Stále sa objavujú noví (žu)fanúšici, a zároveň ste nám verní vy, naši stáli <3. Sen. Riešime príjemné problémy – máme narvaný podnik! Najmä cez víkendy a pretooo:
Obsadiť stôl si vieš iba telefonicky na 0948 768 086 v čase otváracích hodín. Rezervácie na víkend prijímame len do piatka na čas OTVORENIA, tzn. v sobotu na 8:00 alebo v nedeľu na 9:00. V prípade, že si chceš pospať, učiň tak, počkáš si u nás na stôl. Cez týždeň sú rezervácie možné bez obmedzenia.
Dá sa byť odvážny, keď sa človek bojí? To je jediný moment, kedy môžeš byť odvážny! Zabojovať. A tak choď a čiň! Konaj! Vykračuj a hýb sa. Ako hovorí moja kamarátka Maja, daj si plienku, boj sa, ale kráčaj. Alebo. You can be scared and really ready at the same time. V pohybe hľadaj lásku. K sebe, aj k nim. K tým tvojím, čo sú ochotní kráčať s tebou v strachu.
Každé zrnko vie, že aby mohlo vyrásť, potrebuje z tmavého a chladného miesta uvidieť svetlo. Namáhať sa, rásť, hýbať sa. Postupne vytvorí klas, zopár klasov, pole, pole lásky. A znej vieme žať. Zomeľ zrno a z múky upeč chlieb. Podeľ sa oň s najbližšími. To je láska.
Fotografie: náš dvorný fotograf Matej Kmeť
Lokácia: Trhovisko Miletičova
Pridaj komentár