Vnímam tvoj odtlačok

Nie je nám to jedno. Pamätám si, že ma odjakživa rušili vyhlásenia typu – „ľudia prídu a odídu“ alebo „každý je nahraditeľný.“

18 novembra, 2019

Vnímam, o akom životnom pohybe a migrácii ľudí tieto výroky hovoria, no pre mňa majú pachuť osobnej nedôležitosti. Bezvýznamnosti. Odkaz japonského chladnokrvného manažmentu. Ja to mám inak.

Myslím si, že nikoho nenahradíš. Výnimočný si hocilen svojimi rituálmi. Vieme ťa naučiť pripraviť kávu, navariť polievku či vzorne pokrájať koláč. No chvíľu sa nevieme naučiť fungovať bez teba. Chýbaš. Smutno je. Máš svoj jedinečný odtlačok prsta v každodenných činoch. Vidím tú nenahraditeľnosť teba v drobnostiach, ktoré nás robia ľudskými, mäkkšími, ktoré nás robia nami.

Lásku medzi ľuďmi nájdeš v pozornosti. Drobnej najdrobnejšej. Ty, môj kolega, vieš bez slov, že pijem kávu s príliš teplým mliekom. Vieš, že keď pracuje on, praženica tu bude o tri minúty. Že za zmiznutým tvarohovým koláčom je bez pochýb Jana. Viem veľa aj o tebe. Kedy chodíš na veľkú, a kedy mi opäť prídeš pomôť do kuchyne. Viem, že nechávaš trstinový cukor zásadne na inom mieste, ako sme sa dohodli. Viem, že sa vystrašíš, keď sa hnevám. Pričom len nevidíš môj strach. Stojím vedľa teba a trávim s tebou hodiny denne.

Všímame si, veľmi prirodzene, rituály a zvyky každého z nás. Prečo? Lebo nám to uľahčuje život? Nie, nemyslím. Myslím, že ide o vzťah. Odzrkadľuje to náš vzťah.

Ľudia odchádzajú

Nikdy nezabudnem na Maťove vtípky a Matúšov široký úsmev a ramená. Na Ivaninu žravku a rekordný predaj koláčov. Na Palove dokonalé dochutenie jedál a Radkov vítaný perfekcionizmus. Na Lenkinu nadľudskú milotu, filozofické debaty so Samom, Luciinu človečinu, Dávidov a Petin flegmatizmus. Na Paťu, ktorú Žufa vykopla do sveta, na Lauru, Silviu, Kristy, Kajmanku,… dlhokánsky zoznam príbehov. Adam nikdy nezabudne na nás, výpoveď a zmluvu sme s ním podpisovali trikrát. Dnes sa sem chodí pravidelne objímať.

Nie je nám jedno, keď ľudia odchádzajú. Nezabúdame na pocit, aký sme s nimi mali. Na ľudí minulých, žufaňáckych.

Personálna téma vo mne stále vrie. Máme za sebou s naším tímom ľudskú víchricu. Obdobie, ktoré sa už niekoľkokrát zopakovalo – v rovnakom čase odišlo viacero ľudí na rôznych pozíciách. Pár dní máme pocit, že sa dusíme, vkrádajú sa nám do sna, rúca sa nám pracovný život a niet z toho cesty von. Zároveň, vždy prichádza úľava s pripustením myšlienky, že ak nebude dostatok ľudí, prispôsobíme tomu režim v Žuf. Opatrne vyslovíme aj posledné možné riešenie – zavrieme.

Vystrašilo ťa to? Ja s Evou a Janou, naopak, nachádzam v tejto vete nesmierny pokoj. „Má to riešenie!“ Pôjdeme v obmedzenom režime alebo zavrieme. Keď sa upokojíme v novej, búrlivej situácii, začne sa vyjasňovať. Noví ľudia, zamestnanci sa k nám pridávajú. Tím sa resuscituje.

Téma odchodu a výpovede sa ma aktuálne bytostne týka. Často sa pýtaš či neotvoríme druhú Žufaňu. Ja odjakživa žartujem, že rozširovať sa budeme len jedným smerom, ukazujúc na pomyselne rastúce tehotenské brucho. Sme tri baby po tridsiatke a sme realistky. Neotvoríme ďalšiu prevádzku len preto, aby sme mali viac práce, tlaku a peňazí, keď sa chceme otvárať a dávať úplne iným, prirodzenejším smerom. Prvé žufaniatko ma aktuálne z brucha ťahá domov, preč z kolotoča varenia a šumu ľudí. Viac k sebe, k môjmu mužovi a k našej novej rodine. Odchádzajú ľudia. Sama odchádzam. Žufaňa sa s pohybom ľudí mení…

Predstavujeme naše staré recepty, ktoré varia aj noví ľudia. Chutia teda inak? Jasné, keď dvaja robia to isté, nemôže to mať rovnaký výsledok. Tvoj odtlačok je len jeden.

Letné menu

Lievance. Do cesta sme pridali banány! Lievance vrstvíme s naším domácim tvarohovým krémom a sezónnym džemom. Vo finále ich polejeme karamelom a čerstvým ovocím, och!

Polievka. Návrat do raja – krém z čerstvých paradajok. Navrch servírujeme bazalkové pesto a podľa chuti aj Grana Padano syr. Letnejšia polievka už ani nemôže byť!

Kaša. Broskyňová s kokosovým mliekom a chia semiačkami, svieža a ľahká. Jej základ tvorí zmes obilnín – quinoa, pšeno a ryžové vločky. Je bezlepková, bezživočíšna, rozumej vegánska a našťastie nie bez chuti. 🙂
Navrch sypeme čerstvé sezónne ovocie.

Lečo je leto. A vy ste si to naše vypýtali opäť a my sme ščasní, že ho pre teba môžeme variť. Podávame ho vo vegánskej zeleninovej verzii, s vajkom alebo s Knižka klobáskou.

Na margo vajec. Zdajú sa ti niekedy žltšie? Dobre vidíš! Sem tam jedlá pripravujeme z domácich vajec šťastných slepíc, podľa toho ako dievky nesú a nášmu dodávateľovi sa ráči priniesť. Tak 1/3 vajec máme odteraz v bio kvalite, hurá!

A čo ďalšie? Do nápojovej ponuky pribudla malinovka bazovka so zeleným čajom – naše letné „hoummejd“ limonády. Baristi ti pripravia doppio na ľade či affogatto – káva s vanilkovou zmrzlinou. Na víkendovom brunchi okús náš alko drink s ružovým Bažalík vínom a malinami. Na leto pripravujeme našu znamenitú rybičkovú nátierku a potom niečo ako “ajvar” – nátierku z pečenej papriky (vegan!).

V lete pečieme stabilne dva druhy koláčov – obľúbené čokoládové brownie s lieskovcami (bezlepka) a maslový tvarožník so sezónnym ovocím. Ďalšie druhy pribúdajú podľa chuti nových kuchárov.

Otváracie hodiny. Žufaňa sa rokmi vykryštalizovala ako raňajkáreň a obedáreň. Od znovuotvorenia po rekonštrukcii fungujeme v novom časovom režime. Naši ľudia boli dlhodobo vyčerpaní zo 14  hodinových zmien a my sme od začiatku chceli byť denný podnik.

pondelok až piatok 7:00 – 16:00 , víkendy a sviatky 8:00 – 16:00

Ľudia prichádzajú a odchádzajú. Vpadnú ti do života ako postavy z knihy, ktorú čítaš. Na poslednej strane ich príbeh končí. Nie vždy si nato pripravený. Vrhneš sa na ďalšiu knihu a sústredíš sa na ľudí v nej s novým záujmom a zápletkami. Niekedy sa pristihneš, že postavy z predošlej knihy sa z mysle vytrácajú. Ale sú aj také, kvôli ktorým počmáraš celú knihu myšlienkami, vytrhneš z nej stránku a nosíš ju v peňaženke.

Máme, mali sme a budeme mať takýchto ľudí, zamestnancov. Je to tým, že v každodennosti vidíme ich nenahraditeľnosť, cítime ich odtlačok.

Fotografie: génius Matej Kmeť (sme z Teba vždy na kašu!)

Lokácia: naše vaše Žufaňa bistro a Dulovo námestie