Otvorili sme bufet Žufet na Partizánskej lúke

26 júla, 2023

Od jesene 2021 sme za jedlými počinmi pod značkou Žufaňa boli zodpovedné dve – Eva a Kristína. V čase koronovom, sme mali príležitostné hosťovačky v spriatelených podnikoch, neskôr napísali knihu Jedlo a neustále sme pátrali po mieste, kde zase začne búchať naše kuchynské srdce. Stalo sa to náhododu, pri jednom rannom spoločnom behu na Železke. „Evi aha, toto bude pekný projekt, toto je možno pre nás!“ – komentovala som rozbúraný objekt pri amfiteátri. „Čo keby sme boli bufetárky?!“

Ešte pred podaním prihlášky, sme si zavolali s Petrom, našim bývalým kuchárom a kamošom, že či by s nami chcel objavovať taje bufetológie, hranolkológie a výčapníctva. Naša ženská kreatívna energia potrebovala rozum, stabilitu a uzemnenie. Odvtedy sme opäť tri Žufetky.

Do verejno-obchodnej súťaže sme sa prihlásili po obhliadke rekonštrukcie, keď sme zistili, že priestor má síce len vonkajšie sedenie pre hostí, no nám sa na 120 m2 bude pracovať bohovsky. Navyše sme si už vopred vymerali, že vieme takmer všetko kuchynské zariadenie z pôvodného bistra použiť v prípadnej novej prevádzke. Objekt mestských lesov sme do nájmu získali ako súťažiaci s najlepším ideovým zámerom. Od 22. mája 2023 tvoríme nové jedlo, vzťahy aj hodnoty  a tak trochu aj návykovosť v našom bufete Žufete.

Zo  Žufanúšikov, stali ste sa zrazu Žufetky. (podľa krátkeho slovníka žufaňáckeho jazyka: jazykové spojenie slov žufaňa a bufeťák. V pejoratívnom ponímaní pojem pracuje aj so slovom feťák – osoba závislá na návykovej látke. Žufetka je teda osoba, ktorá svojim srdcom a opakovanou prítomnosťou v bufete súnáleží s jedlom a hodnotami značky Žufaňa a môže vykazovať prvky pozitívnej závislosti a neobjektívnosti) Na pojem fetka /m. fetky má copyright kávový, športový , cukrový a instagramový pár DzejnyKnižná Fetka. Z toho sme ďalej kodifikovali výraz Žufetka. Nevieme, čo na to pani Sibyla, no my sme spokojní, my sa máme dobre.

Robí nám radosť, robiť vám jedlom radosť. Varíme obyčajné a jednoduché jedlo pre každodenné nakŕmenie tela a duše. Čo dávame na tanier a komu to dávame na tanier je pre nás rovnako dôležité, vzťah s hosťom živíme na rovnakej úrovni ako kvalitu jedla. Vždy sa snažíme variť sezónne, z čerstvých surovín. Všetko vzniká za dverami našej kuchyne. Sezónne menu zostavujeme vždy tak, aby sa zákazníci s intoleranciami a alergiami – bezlepkoví, bezlaktózoví, vegetariáni, vegáni – vždy najedli. Navyše sme jediné miesto v mestských lesoch, kde vám cez víkend a sviatok servírujeme raňajky.

Lesy navôkol a bufetová terasa vraj navodzujú dovolenkový pocit. Vítané sú bosé nohy, farební ľudia, živé deti, pravidelní športovci,  kamoši, penzisti s paličkami, psy na vôdzke, aj občasní turisti. Rodiny s deťmi! Sŕkanie, štrnganie, hlasné mľaskanie, vylízané misky. Sloboda vonku. Chceme tvoriť komunitu, spájať ľudí. Žufet je miesto na zbližovanie ľudí, miesto v meste. Miesto pohody, ochoty, domáckej atmosféry, človečiny.

Súčasťou našej prevádzky je aj povinnosť zabezpečiť čistotu verejných toaliet. Vidíme v tom príležitosť pod heslom „na wc sa vyprázdniš a v bufete znovu naplníš“. Navyše sme vytvorili dve pracovné miesta v spolupráci s OZ Vagus. Tým, že sa u nás najete, budujete viac než len svoj sýty žalúdok.

Otváracie hodiny sú sezónne a podliehajú výkyvom počasia. Od apríla do októbra sme tu pre Vás 7 dní v týždni. V zimnej sezóne, od novembra do marca, budeme otvorení minimálne piatok – až nedeľa, cez sviatky a prázdniny. Pre aktuálne informácie o otvorení, sledujte naše siete.

ĎAKUJEME a prajeme Vám dobrú chuť v živote.

Eva, Kris a Peter

fotografie bravúrne ako vždy, zachytil náš verný Matej Kmeť