19 mája, 2025
My dve, Eva a Kristína, už viac ako 10 rokov spoločne podnikáme, varíme a hostíme ľudí pod značkou Žufaňa. Tú si mohol po prvý raz spoznať ako obľúbené bistro na bratislavskom Duláku. Práve tam sme sa pred 10 rokmi po prvý raz oficiálne „zahniezdili“ a učili ľudí jesť dobré jedlo, raňajkovať kaše a chodiť na brunch.
Odvtedy Žufaňa prešla dlhú jedlú cestu. Tá (a to mi môžeš veriť) nebola vždy jednoduchá a lemovaná len samými kulinárskymi či životnými radosťami.
Po piatich rokoch plných lásky, ktorú sme servírovali na porcelánových tanieroch, a podpory od vás, našich hostí, sme bistro Žufaňa museli zavrieť a na dva roky sme sa ocitli bez fyzického zázemia. V tomto „medziobdobí“ vznikla knižka Jedlo (jesenno-zimné recepty) a práve v čase, keď sme ju dopisovali, sme zistili, že naša gastro značka Žufaňa vstane ako Fénix z popola.
Mimochodom: Práve sme spustili predpredaj našej druhej knižky Jedlo 2, ktorá ťa naučí variť jarné a letné dobroty z ovocia a zeleniny a pripravovať tie najlepšie domáce džemy. No a keďže jedlo nás už nejaký ten rok živí, v knižke nájdeš aj rozsiahlu kapitolu o tom, ako vyzerá podnikanie v gastre na Slovensku. Knižku vieš podporiť a zakúpiť si v predpredaji na Donio.sk.


To, čo ste za bufet?
Vyhrali sme súťaž o prevádzkovanie bufetu v Bratislavských mestských lesoch a opäť sme sa tak mohli ponoriť do toho, čo máme najradšej – variť, hostiť a živiť vás dobrým jedlom. Bufet Žufet na Partizánskej lúke bol najprv pre mnohých nevídaným zjavom. Boli sme čosi ako čerešňa, čo sa rozhodne rozkvitnúť už v marci. Pekné, ale čudné.
„To, čo ste za bufet?“ pýtali sa nás namosúrene návštevníci počas prvých týždňov a mesiacov. Chýbala im „klasika“, na ktorú boli zvyknutí. Nemali sme Fantu, ani nesku, ani tvrdý alkohol, ba čo viac, ani Zlatého Bažanta.
Veď bufet takto nevyzerá.
Ako plynuli dni a týždne, z otázky „to, čo ste za bufet“ sa síce stal evergreen, no niečo sa predsa len zmenilo. Už ste sa to nepýtali namosúrene. Naopak, na vašich tvárach sme si začali všímať rozžiarené očká, radosť z toho, že naše jedlá berú ohľad aj na alergikov a tiež nenápadné prehĺtanie sliniek po zmienke o výberovej káve. Pochopili sme sa.
Náš celoročne otvorený Žufet (zatvorené máme ozaj len dva dni v roku) sa stal obľúbenou zastávkou pre rodinky s deťmi, športovcov, školské výlety, psíčkarov, ale aj náhodných okoloidúcich či štamgastov zo Žufane na Duláku.

Bufet v Bratislave otvorený celoročne
Náš Žufet je miesto s obyčajným vareným jedlom, produktami a nápojmi z našej produkcie. V ponuke síce nenájdeš tvrdý alkohol alebo toho Bažanta, ale máme bufetové klasiky, ako sú hranolčeky, hotovky a jedlá do ruky, polievky, pagáče, čapovanú Kofolu a tiež pivo! Len trošku lepšie.
Oveľa viac nás ale baví živiť hostí všetkým, čo v bufete nečakáš! Máme výberovú kávu s latté-artom, bezlaktózové, bezlepkové a vegan možnosti jedál a nápojov, naše koláče, domáce nátierky, kváskový chlieb a raňajky, ktoré bývajú označované aj ako tie najlepšie v meste. My k tomu povieme len toľko, že určite sú to raňajky s tou najlepšou terasou – lebo les a príroda okolo ohúria každého, kto si chvíľku posedí nad naším Miláčikom, Kofolou alebo lepeňákom.
Už si nás v Žufete navštívil? S jedlými dobrotami ťa v ňom čakáme za každého počasia, každý jeden deň v roku okrem 24.12 a 1.1.
Inak sme tam furt, ale že furt.

