Uvarili sme knihu JEDLO

Minulé leto sme sa s Evou pustili do práce na našej prvej knihe. Chceli sme kvalitne využiť čas, kedy dočasne nemáme žiadnu prevádzku.

18 novembra, 2019

Ja som si navyše (naivne) myslela, že to popri dieťati na rodičovskej, bude také večerné ťukanie do počítača a je to. Eva má zasa regulérny fulltime job v jedlej marketingovke. Popri tom stále fungujeme ako malá cateringovka. Ha hááá ako nás to preplieskalo za ten rok! Písať o písaní knihy, navyše vlastnej, je kúsok čudné. No písať o jej tvorbe je celkom dobré spomínanie.

Na začiatku sme si stanovili hlavné ciele a recepty knihy. Chceme v nej nejako textovo zmapovať náš život s jedlom – od detstva po podnikanie. Kniha bude ilustrovaná nakoľko Eva nádherne kreslí. Budú v nej moje ešte nezverejnené básne. No a samozrejme recepty. Všetko sa točí len okolo jedla. Vo výsledku sa nám to podarilo parádne upratať do štyroch kapitol Jeseň, Vianoce, Zima a Žufaňa, ktoré dokopy obsahujú minimálne 60 receptov.

Jedlo a varenie sme rozdelili do skupín podľa sezóny a začali s fotením. Vedeli sme, že chceme stihnúť vydať knihu práve v tomto predvianočnom čase, čo ale znamenalo, že jesenné fotky sme museli fotiť už na jeseň 2021 a tak to aj bolo. Toto jesenné obdobie zachytila Martina Slováková. Ďalej sme už pracovali s Matejom Kmeťom. Viac ako prácu alebo tvorbu knihy, si užívame spoločný čas s kamošmi fotografmi. Oni sa tie fotky jedla stali zámerne, ale vo veľmi nenútenej atmosfére. Všetko sme vždy pojedli, porozprávali sa, brutálne sa nasmiali a náhodou z toho kvapli parádne fotky. Dík Maťa, Maťo, že tu pre nás ste.

Tesne po posledných štedrých sviatkoch, sme simulovali Vianoce v nádhernom loftovom byte, kde vznikli vianočné fotky a jedlo. V marci sme potom po Slovensku naháňali posledný sneh, aby mohli vzniknúť fotky štýlom „s tebou mně baví svět“. Skrátka chata, sneh, srandy kopec. Podarilo sa nám zohnať parádne miesto v Španej doline, kedy jedna strana doliny žiarila slnkom, cez blato vykúkali snežienky a jar visela za nos. A naopak, na druhej strane kopca, trčali haldy snehu vyše človeka, zúril tam mráz a pravá zima.

Na vrchole jari, vrhli sme sa na seriózne  opakované preváranie a prepekanie receptov, na prvé verzie textov a ich neustále korigovanie a prepisovanie. Taká  tá nudná zdĺhavá robota, ale všetko sme to robili súbežne alebo naraz s Evou, veľa sme spomínali a bola to niekedy veľká sranda. Ešte z kraja leta, sme si mysleli, že vydáme celoročnú kuchárku. Aj sme ešte tri fotenia s Maťom mali, hektické, horúce, voňavé! No potom, prakticky až posledné týždne pred odovzdaním textových podkladov do knihy, sme to celé prekopali a rozhodli sa čo to vypustiť. Konkrétne celý polrok. Bola by tá kniha príliš tučná, obrovská a drahá a to nie je žufaňácky štýl. My chceme Jedlo aj jedlo pre každodenné potešenie ľudí. Dnes je viac menej isté, že raz, niekedy v budúcnosti vyjde Jedlo teplejšie – o jari, lete, grilovačkách a džemoch.

Začiatkom decembra, predstavujeme svetu chladnejšiu verziu nášho Jedla. Kniha vtedy príde z tlačiarne do Ezopo vydavateľstva, dostane sa do knižnej distribúcie, ku vám! Jupííííí. Vo výsledku obsahuje 60 receptov, za dve hrste príbehov, 4 básne, 5 hrnčekov krásnych fotografií a ilustrácií, jednu obrovskú misku odvahy, 20 dkg lásky, veľký hrniec vašej podpory a jedno prekvapenie na konci. Všetky ingrediencie sme spolu premiešali a dostali sme 208-stranovú knihu, ktorá mapuje našu sedemročnú prácu v gastronómii a život s jedlom.

Sme Eva a Kristína a najviac zo všetkého nás baví variť, piecť, hostiť ľudí a rozprávať sa. Pokojne aj s plnými ústami. Utvrdili sme sa v tom práve za posledný rok, pri tvorbe knihy, ako veľmi veľmi potrebujeme k životu vás – našich ľudí, hostí – ku ktorým sa vieme priblížiť cez jedlo, rozdať kúsok seba. Robí nám radosť robiť vám jedlom radosť.

Knihu Jedlo momentálne získaš za najlepšiu cenu, navyše aj s nádhernou taškou, prípadne aj v limitovanej verzii na stránkach vydavateľstva Ezopo.

ĎAKUJEME, že nás jedávate! Eva & Kris