18 novembra, 2019
Ja som si navyše (naivne) myslela, že to popri dieťati na rodičovskej, bude také večerné ťukanie do počítača a je to. Eva má zasa regulérny fulltime job v jedlej marketingovke. Popri tom stále fungujeme ako malá cateringovka. Ha hááá ako nás to preplieskalo za ten rok! Písať o písaní knihy, navyše vlastnej, je kúsok čudné. No písať o jej tvorbe je celkom dobré spomínanie.
Na začiatku sme si stanovili hlavné ciele a recepty knihy. Chceme v nej nejako textovo zmapovať náš život s jedlom – od detstva po podnikanie. Kniha bude ilustrovaná nakoľko Eva nádherne kreslí. Budú v nej moje ešte nezverejnené básne. No a samozrejme recepty. Všetko sa točí len okolo jedla. Vo výsledku sa nám to podarilo parádne upratať do štyroch kapitol Jeseň, Vianoce, Zima a Žufaňa, ktoré dokopy obsahujú minimálne 60 receptov.
Jedlo a varenie sme rozdelili do skupín podľa sezóny a začali s fotením. Vedeli sme, že chceme stihnúť vydať knihu práve v tomto predvianočnom čase, čo ale znamenalo, že jesenné fotky sme museli fotiť už na jeseň 2021 a tak to aj bolo. Toto jesenné obdobie zachytila Martina Slováková. Ďalej sme už pracovali s Matejom Kmeťom. Viac ako prácu alebo tvorbu knihy, si užívame spoločný čas s kamošmi fotografmi. Oni sa tie fotky jedla stali zámerne, ale vo veľmi nenútenej atmosfére. Všetko sme vždy pojedli, porozprávali sa, brutálne sa nasmiali a náhodou z toho kvapli parádne fotky. Dík Maťa, Maťo, že tu pre nás ste.
Tesne po posledných štedrých sviatkoch, sme simulovali Vianoce v nádhernom loftovom byte, kde vznikli vianočné fotky a jedlo. V marci sme potom po Slovensku naháňali posledný sneh, aby mohli vzniknúť fotky štýlom „s tebou mně baví svět“. Skrátka chata, sneh, srandy kopec. Podarilo sa nám zohnať parádne miesto v Španej doline, kedy jedna strana doliny žiarila slnkom, cez blato vykúkali snežienky a jar visela za nos. A naopak, na druhej strane kopca, trčali haldy snehu vyše človeka, zúril tam mráz a pravá zima.
Na vrchole jari, vrhli sme sa na seriózne opakované preváranie a prepekanie receptov, na prvé verzie textov a ich neustále korigovanie a prepisovanie. Taká tá nudná zdĺhavá robota, ale všetko sme to robili súbežne alebo naraz s Evou, veľa sme spomínali a bola to niekedy veľká sranda. Ešte z kraja leta, sme si mysleli, že vydáme celoročnú kuchárku. Aj sme ešte tri fotenia s Maťom mali, hektické, horúce, voňavé! No potom, prakticky až posledné týždne pred odovzdaním textových podkladov do knihy, sme to celé prekopali a rozhodli sa čo to vypustiť. Konkrétne celý polrok. Bola by tá kniha príliš tučná, obrovská a drahá a to nie je žufaňácky štýl. My chceme Jedlo aj jedlo pre každodenné potešenie ľudí. Dnes je viac menej isté, že raz, niekedy v budúcnosti vyjde Jedlo teplejšie – o jari, lete, grilovačkách a džemoch.
Začiatkom decembra, predstavujeme svetu chladnejšiu verziu nášho Jedla. Kniha vtedy príde z tlačiarne do Ezopo vydavateľstva, dostane sa do knižnej distribúcie, ku vám! Jupííííí. Vo výsledku obsahuje 60 receptov, za dve hrste príbehov, 4 básne, 5 hrnčekov krásnych fotografií a ilustrácií, jednu obrovskú misku odvahy, 20 dkg lásky, veľký hrniec vašej podpory a jedno prekvapenie na konci. Všetky ingrediencie sme spolu premiešali a dostali sme 208-stranovú knihu, ktorá mapuje našu sedemročnú prácu v gastronómii a život s jedlom.
Sme Eva a Kristína a najviac zo všetkého nás baví variť, piecť, hostiť ľudí a rozprávať sa. Pokojne aj s plnými ústami. Utvrdili sme sa v tom práve za posledný rok, pri tvorbe knihy, ako veľmi veľmi potrebujeme k životu vás – našich ľudí, hostí – ku ktorým sa vieme priblížiť cez jedlo, rozdať kúsok seba. Robí nám radosť robiť vám jedlom radosť.
Knihu Jedlo momentálne získaš za najlepšiu cenu, navyše aj s nádhernou taškou, prípadne aj v limitovanej verzii na stránkach vydavateľstva Ezopo.
ĎAKUJEME, že nás jedávate! Eva & Kris